ПубликувайПродаваКупуваЗаменяДарява
Искаш ли яйце на Фаберже ?
Не! Мама ги прави по-добре! Приятно е да чуеш последната реплика от устата на собственото си дете. Тогава очакваш Великден с повече ентусиазъм, озарява те светло чувство, щастието те разтопява като захарен памук в летен ден. Но догодина по същото време научаваш, че милото ти отроче никога не е знаело какво значи “яйце на Фаберже”, защото в момента така нарича шоколадовите яйца, досещайки се, че има някакъв елемент на изключителност, привлекателност и магнетизъм....
Но да оставим детенцето да човърка с малките си пръстчета шоколадовата черупка , а ние да помислим с какво можем да направим празника специален....За мен Великден винаги е бил Коледата на пролетта, затова си оставям време за спомените и мечтите.
По-рано правехме с баба ми козунаци (тя месеше, аз – гледах). Няма такъв аромат на света – прясно изпечена сладост, леко ухание на лимонова коричка, карамелизирана захар, прегърнала бадемчета и орехчета. И баба ми я няма на този свят, но аз все не мога да свикна с това, и често я включвам в плановете си....
Сигурно е било страхотно преживяване да се боядисват по 100-200 яйца. Радост за детското въображение и търсене на нови източници на боя. Тогава са използвали коприва, люспи от зрял лук и брош. Разнообразието било гарантирано от многобройните назъбени листенца, които увивали прилепени към яйцето, за да останат силуетите им. А когато слагали олио в боята, ставали пъстри, с разни причудливи фигури на змейове, огньове и размазани принцеси.
Толкова ми се иска да направя нещо оригинално, запомнящо се...Мога да боядисам щраусови, кокоши и пъдпъдъчи яйца – разликата в размерите сигурно ще е впечатляваща....

Но във всеки случай, цената от 60 лева за щраусово яйце ми идва малко множко...Предпочитам да купя великденска играчка или дрешка. Става по-празнично. Дъщеря ми реши една година, че за Великден иска черна кадифена рокля с бяла дантелена якичка. Обърнах света, за да я намеря. Облече я веднъж, защото я мечта силно....и после загуби интерес. Сега си я пазим като скъп спомен за сбъднато великденско желание и да си потвърждаваме често, че когато искаш нещо много – няма начин да не го постигнеш...
Често се коментира в какво се изразява духът на Коледа, употребяват се клишета, познати, изпитани чувства. За мен духът на Великден е в тази рокличка. Може би ме обхваща далечен, избледнял или чужд спомен за празнично обличане на нови дрехи и стъкмяване за нещо ново и чисто, за пролет и нов живот...Въобще „ново” става ключова дума.
Подразбира се, че вече сме си измили прозорците, защото така трябва – всичко да блести от чистота. Пролетното почистване е взело и свидни жертви – кукла без глава, количка без гуми, конструктор, от който са останали три части. И за всяка ненужна вещ сте употребили толкова усилия при преговорите за изхвърляне, че в края на деня умората ви връхлита. Добре, украсата остава за утре...
Представата ми за пролетен букет включва бели нарциси, лалета и зюмбюл. Ако сте имали удоволствието да ги берете от селски двор, знаете, че те ухаят властно и изпълват цялата стая с аромата си. Толкова много, че не остава място за никаква украса или тя става просто ненужна, защото трябва да се смири пред красотата на букета....

Но да се върнем на украсата. Исках да предложа нещо толкова ново и оригинално, че на човек дъхът му да спре. Разлистих стари и нови списания, порових в интернет - безкрайно много идеи. Можем да лепим, да шием, да кроим, да връзваме, да плетем, да боядисваме. Казах „да боядисваме”, вижте какво направих.... Боядисах касите и вратите в различни цветове – на кухнята – в оранжево и жълто, на спалнята – в жълто и синьо, на детската стая – в синьо и червено, на хола – в оранжево и зелено...
Ще задържа Великден по-дълго. Ще бъде пъстро повече време....докато боята се олющи...А ето какво правя за креватче на яйцата – и вие имате време..Една седмица преди празника посаждам леща в стара пластмасова купа. След това я поставям в плетена кошничка и имам зелена подложка върху която мога да аранжирам творенията си.

И на финал – една идея за счупените вече яйца. Чудно предястие, чието изпълнение става ясно от картинката. Има още много възможности – желирани, фаршировани, разполовявани, рязани на кръгчета и лунички, мачкани с горчица, майонеза, разни сосове...Можем сами да експериментираме или да се доверим на посветените в кулинарията.
Колкото и да се стараем с яйцата, с козунаците, с украсата, с ястията и декорирането на масата, всичко ще е напразно, ако не го правим с любов и безгранично търпение към малкия помощник, който веднъж вече бутна боята, счупи няколко сурови яйца и нарисува великденски заек на стената....

Но е убеден, че се справяме с яйцата по-добре от Фаберже.

автор Силвия Димитрова

Стани автор на BEBEZONA.bg

Добре дошъл, гост
facebook facebook Twitter facebook
survey
Ще ходите ли на почивка през лято 2013?